Select Page

Opdracht 2

Instagram campagne

In dit artikel is een Instagram campagne samengesteld. Aan de hand van tekst en beeld zal deze uitgewerkt te zien zijn.

Details

Jan 14, 2020
Asma Jaghubi

Categories

Instagram
Marketing

concurrentie

De grootste concurrenten van Spotify zijn onder andere Tidal en Deezer. 

Tidal is een High Fidelity-muziek streaming service met High Definition-muziek(video’s). Tidal wil zich onderscheiden met hogere muziekkwaliteit. Voor €20 per maand biedt Tidal een abonnement waarbij de audiokwaliteit extra hoog is. Verder worden er af en toe bepaalde nummers exclusief bij Tidal aangeboden.

Deezer is een aanbieder van muziek streaming services die is ontworpen om gepersonaliseerde muzieknummers aan te bieden. De muziekcollectie van Deezer bevat miljoenen nummers. Voor maximaal €10 per maand kun je deze beluisteren, maar het is ook mogelijk om gratis te luisteren met reclame en een aantal beperkingen net zoals Spotify. 

In het vergelijkingstabel hieronder zien we dat Spotify financieel veel sterker is dan de andere twee muziek streaming services. Echter wat mij het meest opviel was dat Deezer in veel meer landen exploiteert. Wanneer we kijken naar de Instagram accounts van de drie zit er ook een groot verschil tussen het aantal volgers. Bovenaan staat Spotify met 4,7 miljoen volgers, in het midden Tidal met 558.000 volgers en onderaan Deezer met 192.000 volgers.

Deezer’s feed bestaat uit foto’s en video’s van artiesten die recent een single of album hebben uitgebracht. Uiteraard wordt dit op een opwindende manier gebracht om mensen naar de app te verleiden. Als onderschrift staat dat het nieuwe liedje of album nu te beluisteren is op Deezer en dat je het via ‘link in bio’ kan vinden. Om interactie te creëren staat er vaak ook de vraag wat hun favoriete nummer is. Daarnaast maakt Deezer ook content voor IGTV, zo hebben veel korte interviews met grote artiesten zoals Selena Gomez en Martin Garrix. Beide soorten posts plaatsen ze om volgers deze content te laten delen en uiteraard om ernaar te luisteren.

Tidals feed bestaat uit dezelfde soort posts als Deezer, promotionele foto’s en video’s van nieuwe releases. Daarnaast hebben zij ook exclusieve interviews. Tidal post ook allerlei events die zij zelf organiseren die volgers kunnen bijwonen. Om hiervoor geselecteerd te worden dienen zij naar hun livestream te kijken of een ‘RSVP’ te sturen. Tijdens zo een livestream ontstaat er veel interactie met volgers over één ding waar ze allemaal een passie voor hebben, muziek. 

Spotify

Welk soort engagement is de bedoeling bij Spotify? Een pijnpunt bij de customer journey van Olivia was dat steeds dezelfde generieke suggesties krijgt en kleinere artiesten niet op Spotify staan. Zoals we weten is zij opgegroeid met verschillende culturen en houdt ze van muziek uit vele landen. Zij wil dat hier meer van te luisteren is op Spotify. Als Spotify dit weet dan wilt zij uiteraard van haar eigen volgers weten in welk soort muziek ze nog meer geïnteresseerd zijn. Om hierachter te komen heb ik interactieve story’s gecreëerd voor op hun Instagram. Door middel van de vragenfunctie op Instagram story’s kan je gemakkelijk heel veel informatie ontvangen door maar één vraag te stellen.